- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Często się spotykam z opiniami, że wołowina jest trudnym mięsem do przygotowania.Wychodzi twarda bądź sucha.
Często się spotykam z opiniami, że wołowina jest trudnym mięsem do przygotowania.Wychodzi twarda bądź sucha. Żeby tak się nie działo, po pierwsze nie solimy jej przed smażeniem. Pamiętajmy również, że jeżeli marynujemy wcześniej mięso, to do marynaty także nie dodajemy soli. Natomiast warto dolać trochę octu winnego, dzięki któremu mięso nam skruszeje.
Oczywiście, niezależnie od późniejszej obróbki, mięso wołowe powinnyśmy najpierw obsmażyć, aby uniknąć wypływania z niego soków. Co również ma istotny wpływ na jego późniejsze walory smakowe. Wołowinę najlepiej udusić w sosie, dusimy tak długo, aż zrobi się miękka. Uważać jedynie musimy, aby nie zaczęła się rozpadać.
Smacznego
Kuba Kuroń