Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki przełóż do miski i skrop oliwą. Ziele angielskie i czosnek zgnieć płaską częścią noża. Liście rozmarynu dość grubo pokrój, a liście laurowe pokrusz w rękach. Wszystko wymieszaj i dopraw pieprzem. Mięso marynuj w temp. pokojowej przez 1 godz. Po tym czasie dopraw solą i marynuj jeszcze 30 min.
- W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do lodówki. Przed smażeniem mięso otrzyj z nadmiaru marynaty.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż steki z każdej strony po: 2-3 min stek krwisty, ok. 4 min stek średnio wysmażony, a 5-6 min dobrze wysmażony. Gotowy stek odstaw na kilka minut, aby odpoczął. Podawaj z masłem ziołowym i ulubioną sałatką.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5