Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Schab pod ziołową krustą z sosem śliwkowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Śliwki i cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzane masło i smaż 2-3 min na małym ogniu. Wlej bulion i gotuj co jakiś czas mieszając. Przygotuj kruszonkę: w pojemniku do blendera umieść pieczywo bez skórki, pokrojone w kostkę. Następnie dodaj posiekaną natkę, koperek, czosnek, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Zmiksuj wszystkie składniki na ziołową bułkę tartą.
    2. Schab dopraw solą i pieprzem. Lekko rozklep tłuczkiem, obtocz w mące i smaż na złoto po ok. 1 min z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni i przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch schabu posmaruj musztardą, a następnie na każdy kawałek mięsa nałóż porcję pierzynki ziołowej. Całość zapiecz w piekarniku z włączoną górną grzałką przez 10 min w 200°C.
    3. W tym czasie dokończ sos. Przełóż podsmażone składniki z patelni do rondla. Kiedy w rondelku zostanie 1/3 bulionu, wlej śmietanę, dodaj skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Redukuj całość ok. 10 min, do uzyskania konsystencji sosu. Kotlety podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

    Sos śliwkowy:
    50 g suszonych śliwek,
    200 ml bulionu drobiowego,
    mała cebula
    200 ml śmietany 30%
    skórka otarta z połowy cytryny
    łyżeczka masła osełkowego extra
    sól, pieprz

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    6 głosów