Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Śliwki i cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzane masło i smaż 2-3 min na małym ogniu. Wlej bulion i gotuj co jakiś czas mieszając. Przygotuj kruszonkę: w pojemniku do blendera umieść pieczywo bez skórki, pokrojone w kostkę. Następnie dodaj posiekaną natkę, koperek, czosnek, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Zmiksuj wszystkie składniki na ziołową bułkę tartą.
- Schab dopraw solą i pieprzem. Lekko rozklep tłuczkiem, obtocz w mące i smaż na złoto po ok. 1 min z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni i przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch schabu posmaruj musztardą, a następnie na każdy kawałek mięsa nałóż porcję pierzynki ziołowej. Całość zapiecz w piekarniku z włączoną górną grzałką przez 10 min w 200°C.
- W tym czasie dokończ sos. Przełóż podsmażone składniki z patelni do rondla. Kiedy w rondelku zostanie 1/3 bulionu, wlej śmietanę, dodaj skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Redukuj całość ok. 10 min, do uzyskania konsystencji sosu. Kotlety podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Sos śliwkowy:
50 g suszonych śliwek,
200 ml bulionu drobiowego,
mała cebula
200 ml śmietany 30%
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka masła osełkowego extra
sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5