Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i natrzyj nimi mięso. Odstaw na około godzinę w chłodne miejsce.
- Składniki pesto (oprócz oliwy) włóż do pojemnika blendera. Całość miksuj, powoli dodając oliwę. Najlepiej mielić pulsacyjnie. Pesto powinno mieć lekkie grudki.
- Karkówkę grilluj na patelni grillowej lub na rozgrzanych węglach po około 5 min z każdej strony. Karkówkę podawaj z pesto.
Pesto:
- kilka liści jarmużu ok. 150 g, pokrojonego w mniejsze kawałki, bez twardych końcówek
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 70 g uprażonych pestek słonecznika
- 50 g startego twardego sera
- sok z połowy cytryny
- 100-150 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5