Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj do miękkości według przepisu na opakowaniu. Łopatkę pokrój w cienkie paski, dopraw solą i ostrą papryką. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru, ok. 7-8 min.
- Wrzuć posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w piórka. Smaż dodatkowe 5 min, a następnie dodaj pokrojone w ósemki, pomidory. Smaż kolejne 3 min, pod koniec dodaj kukurydzę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj sos: wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na tortille układaj porcję ryżu, następnie mięso z warzywami, a na górę sałatę lodową. Zwiń w rulon lub w kieszonkę. Zapiekaj w piecu w 200°C aż będą rumiane, ok. 8 min. Podawaj z sosem.
Porcja dla 6 osób.
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki wyciśniętego czosnku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- wyciśnięty sok z cytryny i starta skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5