Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kapustę kiszoną zalej litrem wody, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu 2 godz. Kapustę białą poszatkuj, zalej filtrem zimnej wody w oddzielnym garnku i gotuj około 1 godz. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj.
- W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż wszystkie mięsa z kiełbasą do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebulę i duś całość około 10 min. Dopraw solą, pieprzem, wlej wino i duś pod przykryciem około 40 min. W razie potrzeby podlewaj potrawę przegotowaną wodą.
- Połącz ze sobą kapusty oraz zawartość rondla, dodaj koncentrat pomidorowy, powidła, dopraw całość solą oraz pieprzem. Po 10 min. Bigos jest gotowy. Pamiętaj, że jest on najlepszy dopiero po około 3 cyklach zagotowania i schłodzenia.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5