Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Drożdże połącz z letnią wodą i cukrem, odstaw na 10 minut. Dodaj do nich mąkę, 3 łyżki oliwy i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- Ciasto podziel na 2 części, uformuj z nich okrągłe placki. Na każdym ułóż winogrona i listki rozmarynu. Skrop oliwą, oprósz odrobiną soli. Piecz ok. 20 minut w temp. 220°C, do zezłocenia wierzchu.
Składniki na 2 placki.
CZY WIESZ, ŻE...
Winogrona znane są od czasów starożytnych. Szczególnie cenili je Grecy i Rzymianie. Obecnie, z wyjątkiem Antarktydy, uprawiane są na każdym z kontynentów. Stanowią nie tylko smaczny owoc deserowy, ale również główny surowiec do produkcji win.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5