Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Karkówkę wyjmij z opakowania, lekko osusz ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron na rozgrzanym grillu. Ziemniaczki dokładnie umyj, obgotuj we wrzątku. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz do zarumienienia skórki.
- Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z jogurtem, łyżką oliwy i koperkiem. Wymieszaj, dopraw do smaku.
- Paprykę nasmaruj oliwą. Opal nad ogniem kuchenki lub wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz, aż skórka stanie się czarna. Przełóż do foliowego woreczka, zaczekaj, aż ostygnie, po czym obierz ze skórki. Zmiksuj z serem feta. Dodaj drobno posiekane oliwki, wymieszaj, dopraw do smaku.
Sos tzatziki:
- ½ szklanki jogurtu typu greckiego
- 1 ogórek gruntowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
Sos paprykowy:
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera sałatkowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ szklanki zielonych oliwek
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5