Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj marynatę: listki tymianku posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Kurczaka wymieszaj w marynacie i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Mięso usmaż na rumiano z każdej strony, podlej je bulionem i duś ok. 30 min.
- Wszystkie składniki sosu utłucz w moździerzu lub zmiksuj w blenderze. Najlepiej aby pozostały lekkie grudki. Sos podajemy na zimno z grillowanym kurczakiem.
Porcja dla 4 osób.
marynata:
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 łyżka musztardy
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
sos:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g Starego Olędra
- 100 ml oleju
- 2 posiekane pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5