Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia. Plastry mięsa rozbij lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, żeby nie kaleczyć mięsa. Oprósz każdy kotlet solą oraz pieprzem, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty, zalej nią mięso i odstaw całość na godzinę w chłodne miejsce.
- Jabłka pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne. Na każdy plaster boczku połóż kotlet z karkówki, na nim jabłko i zwiń całość, zepnij wykałaczką.
- Mięso smaż na rozgrzanym oleju 20 min, a w tym czasie przygotuj sałatkę. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj oliwę z czosnkiem, octem winnym i odrobiną soli. Warzywa wymieszaj i zalej sosem. Mięso podawaj razem z sałatką i makaronem.
Marynata:
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- po 1 łyżce świeżego tymianku i majeranku
- sól, pieprz
Sałatka:
- 300 g ziemniaków wczesnych
- 3 pomidory
- 50 g czarnych oliwek
- pół czerwonej cebuli
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
Porcja dla 4 osób.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5