Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki wyjmij z lodówki, przełóż do miski i nasmaruj mieszaniną oleju, posiekanego czosnku, papryki i soku z limonki. Mięso marynuj w temp. pokojowej, przez 1 godz. Po tym czasie, dopraw solą i marynuj dodatkowe 30 min.
- W tym czasie przygotuj salsę. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Stek krwisty smaż 2-3 min z każdej strony. Średnio wysmażony smaż ok. 4 min z każdej strony. Dobrze wysmażony ok. 5-6 min z każdej strony. Gotowy stek odstaw na kilka minut, aby odpoczął. Podawaj z salsą.
Salsa:
- puszka kukurydzy
- sok z połowy limonki i skórka
- pół puszki fasoli
- mała cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekany pęczek kolendry
- sól, pieprz
Porcja dla 4 osób.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5