Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze, miksując pulsacyjnie lub posiekać nożem i lekko wyrobić. Z ciasta odłóż 1/5 porcji. Pozostałą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na min. 30 minut do lodówki.
- Odłożoną część ciasta połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, rozdrobnij palcami, aby uzyskać okruchy kruszonki. Włóż do lodówki.
- Jabłka obierz, pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Dno posyp bułką tartą. Na jej wierzchu rozłóż jabłka, na nich - kruszonkę.
- Piecz do zrumieniania, ok. 45 minut w temp. 200°C. Przed porcjowaniem ostudź.
Do nadzienia:
- 8 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru (lub do smaku)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki bułki tartej
Do kruszonki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki (Porcja na dużą blachę)
Przepis przygotowała Agata Jędraszczak.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5