Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę natrzyj z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a od wewnątrz majerankiem i czosnkiem. Odstaw na 1-2 godz. w chłodne miejsce. Wątróbkę przesmaż na oleju na patelni. Dodaj cebulę, dopraw do smaku i smaż całość 7 min. Po ostudzeniu, zawartość patelni drobno posiekaj.
- Wątróbkę wymieszaj z połową rodzynek, natką pietruszki, bułką tartą, masłem i dopraw do smaku. Masą nafaszeruj kaczkę, zepnij ją wykałaczkami i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 min na każdy kilogram jej wagi. Co 15 min polewaj ją bulionem i sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- Z sosu wytworzonego w trakcie pieczenia zdejmij tłuszcz, dodaj pozostałe rodzynki i gotuj ok. 15 min. Dodaj śmietanę, zmiksuj całość, przecedź przez sitko i zagotuj.
Kaczkę podawaj z farszem i sosem rodzynkowym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5