Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę i zacznij zagniatać rękoma. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dodaj żółtka i mleko.
- Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, pokrój je w plastry i wyłóż formę do tarty (22 cm). Tak przygotowane ciasto schłodź przez godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.
- Spód piecz przez10 min. „na ślepo”. Następnie zdejmij papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut.Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W dużym rondelku wymieszaj mleko kokosowe, mąkę kukurydzianą, ekstrakt i cukier puder. Podgrzewaj aż zgęstnieje, ale nie zagotuj. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj nią kruchy spód. Kiedy przestygnie – wlej wypełnienie. Schłodź dobrze w lodówce, podawaj z wiórkami kokosowymi, lodami lub bitą śmietaną.
Cały przepis na http://www.zostanmistrzemkuchni.pl
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5