Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 ˚C. Natnij każdą pierś na pół, ale nie do końca. Rozklep je przez folię spożywczą na grubość 0,5 cm i dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, przez 1 min.
- Po tym czasie dodaj połowę rodzynek i orzechów, dopraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie zmiksuj na gładką masę. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek szynki i rozsmaruj farsz. Posyp resztą orzechów i rodzynek. Zwiń roladkę składając brzegi do środka. Zepnij wykałaczką, dopraw solą i pieprzem.
- Piecz około 20 min. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż przez 2 min., cały czas mieszając. Po tym czasie wlej wino i sok z cytryny, zredukuj o połowę. Wlej śmietanę i podgrzewaj aż zgęstnieje. Pod koniec dodaj szczypiorek. Roladki podawaj z sosem.
Składniki na sos:
- mała cebula, pokrojona w kostkę
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 150 ml śmietany 30%
- posiekany pęczek szczypiorku
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5