Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Łopatkę natrzyj curry, miodem, czosnkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godziny, aby marynata wniknęła w mięso.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż łopatkę. Następnie wstaw mięso do piekarnika, piecz ok. 90 min. Na tej samej patelni podsmaż mango, awokado i ananasa pokrojone w kostkę. Po chwili dodaj winogrona i całość smaż ok. 1 min.
- Wlej bulion i odparuj płyn o połowę. Następnie dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min aż sos stanie się gęsty. Posyp go posiekaną miętą lub kolendrą oraz prażonymi orzechami. Łopatkę podawaj z sosem owocowym i ryżem ugotowanym na sypko.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5