Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce wymieszaj sok z pomarańczy, imbir, dopraw solą i pieprzem. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na godzinę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Kurczaka dokładnie osusz i obsmaż z 2 stron na rumiano. Przełóż na talerz.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę, około 3-4 min. Po tym czasie dodaj mięso i podlej je resztą marynaty i wywarem. Wrzuć tymianek i duś pod przykryciem 20 min. Na suchej patelni upraż migdały, około 3 min. Obierz je ze skóry i dodaj razem z oliwkami do reszty składników. Duś jeszcze 20-25 min.
- Kuskus zalej wrzątkiem lub wywarem, (2 cm ponad jej poziom), przykryj i poczekaj 10 min. Odkryj i spulchnij widelcem. Do parzenia kuskusu można dodać rodzynki. Kuskus podawaj z mięsem i warzywami.
Porcja dla 4 osób
Kuskus z rodzynkami:
- 300 g kuskusu
- 70 g rodzynek
- ok. 500 ml wywaru warzywnego
- pieprz
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5