Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż przez 2 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie włóż wieprzowinę i podgrzewaj 2-3 min, aż mięso się zetnie. Dołóż paprykę, marchew, czosnek i smaż jeszcze 5 min. Wlej wino, wywar, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i dopraw solą, ostrą papryką oraz oregano. Duś pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie, dodaj fasolę i duś dalej przez dodatkowe 15 min.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż na małym ogniu 2-3 min. Dodaj jarmuż, całość przemieszaj i przykryj pokrywką.
- Po 3 min. wlej połowę wywaru i dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Jarmuż powinien dochodzić przez 10-15 min. W razie potrzeby, podlej wywarem. Na talerzu ułóż porcję jarmużu, na nią chilli z łopatki wieprzowej, posypane liśćmi kolendry.
Porcja dla 4 osób
Jarmuż:
- opakowanie liści jarmużu
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 utarte ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5