Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego. Smaż nieduże placuszki na średnim ogniu, jak ziemniaczane. Do uzyskania złotego koloru, około 3 min na stronę. Następnie odsącz na ręczniku papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Indyka delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej klarowane masło i obtocz mięso w mące. Smaż, aż się zarumienią, po 2-3 min z każdej strony.
- Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego, nałóż na nie ser gorgonzola oraz żurawinęi zapiekaj przez 10 min. Podawaj z plackami boczniaków.
Placki:
- ½ pęczka posiekanej bazylii
- ½ pęczka posiekanej natki
- 1 opakowanie boczniaków (ok. 400 g), pokrojonych w drobne paski
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. ¾ szklanki mleka
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5