Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Steki natrzyj 1 łyżką oliwy, tymiankiem oraz sporą ilością pieprzu. Odstaw na czas przygotowania groszku. W rondelku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę i smaż przez 2 min, często mieszając. Po tym czasie dodaj sałatę rzymską, szynkę dojrzewającą oraz utarty czosnek i groszek. Włóż tymianek i podlej wywarem, duś przez 10 min. Groszek można ewentualnie zagęścić odrobiną mąki.
- Na dużej patelni, rozgrzej pozostałą oliwę ze steków. Podsmaż mięso na rumiano z każdej strony: 2-3 min – krwisty; 4-5 min – średnio wysmażony; 7-8 min – dobrze wysmażony.
- Steki podawaj z groszkiem, ziemniakami i z koperkiem.
Stek:
- 1,5 kg steku kruchego wołowego
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5