Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Grecka zapiekanka z mielonej łopatki wołowej

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Bakłażany pokroić w 2 cm plasterki, posolić i odstawić na 20 min. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć oliwą i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez 10 min.
    2. W rondlu smażymy na 2 łyżkach oleju czosnek i cebulę. Dodajemy mielone mięso i zwiększamy płomień. Smażymy prze 10 minut. Następnie wlewamy wino i smażymy przez kilkanaście minut mieszając. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy po przykryciem 30-40 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy sos beszamelowy. Roztopić w rondelku masło dodać mąkę i smażyć na średnim ogniu mieszając. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszają do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
    3. Posmarować żaroodporne naczynie oliwą. Układać na przemian upieczone plastry bakłażana, farsz mięsny, tarty ser, plastry bakłażana, farsz mięsny, tarty ser, plastry bakłażan, farsz mięsny, plastry pomidora. Przykryć sosem beszamelowym. Całość posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 35 minut.

    sos beszamelowy:

    • 40g masła
    • 40g (dwie łyżki) mąka pszennej
    • 400 ml mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól

     

    Porcja dla 6 osób

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów