Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli)
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie warzyw:
Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawimy solą i pieprzem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która lepiej nadaje się do smażenia od oliwy ekstra vergin, bowiem nie ma gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillowa układamy: cukinię, bakłażan, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Przekładamy warzywa w momencie gdy powstaną na nich ciemne prążki. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.
Przygotowanie mięsa:
Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie gdy pojawią się ciemne ślady rusztu patelni. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony. Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej.
Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki.
Salsa z czerwonej cebuli (sos do warzyw grillowanych) - składniki:
- oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
- 1 czerwona cebula
- sos sojowy jasny
- ocet balsamiczny
- miód
- przyprawy: sól, pieprz
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok.40 min
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5