Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przygotowanie sosu:
Gotujemy młode ziemniaki. Kurki po oczyszczeniu i wypłukaniu blanszujemy 2-3 min. w lekko osolonej wodzie. Siekamy drobno szalotkę, którą podsmażamy do delikatnego zeszklenia.
Następnie odcedzamy zblanszowane kurki i podsmażamy razem z szalotką . Dodajemy śmietankę
i wszystko razem kilka minut podgotowujemy. W między czasie kroimy w plastry ugotowane wcześniej młode ziemniaki. Wkładamy ziemniaki do sosu. Sos przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie mięsa:
Mięso układamy na desce, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (steki można solić przed smażeniem pod warunkiem, że od razu trafią one na patelnię). Przyprawioną polędwicę podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju roślinnym z jednej i z drugiej strony, tak aby się lekko wybarwiła. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia steku preferujemy na tak długo
wkładamy podsmażone mięso do piekarnika. Steki o grubości ok. 1,5 cm, aby były średnio wysmażone (medium rare) muszą być w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 2 minuty. W zależności od stopnia wysmażenia dzielimy steki w uproszczony sposób na:
- rare - krwiste
- medium rare – średnio wysmażone
- well done – mocno wysmażone
Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, aby odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Na talerzu najpierw układamy ziemniaki z sosem, a następnie stek. Całość dekorujemy natką pietruszki .
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok.15 minut
Link do filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=AFTWsdCYzZs&list=PLvlHc2OcB3lHd-mHlqZnxe_ykwKLhR2Yj
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5