Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przygotowanie sosu:
Do dość dużej miski wlewamy zredukowany ocet winny, dodajemy dwa żółtka. Miskę wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy ocet z żółtkami do momentu, aż powstanie jednolita puszysta emulsja. Musimy bardzo uważać aby pod wpływem temperatury żółtka się nie ścięły. Jeżeli zauważymy początek ścinania na chwilę zdejmujemy miskę z pary. Stale ubijając dodajemy bardzo wolno lekko ciepłe masło klarowane. W podobny sposób robimy majonez domowy tyle, że nie w kąpieli wodnej. W efekcie sos musi uzyskać konsystencję gęstego majonezu. Sos przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przelewamy do mniejszego naczynia.
Przygotowanie sałatki:
Sałaty umieszczamy w misce. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, zielony ogórek rozcinamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Drobno siekamy szalotkę i umieszczamy wszystkie składniki w misce z salatą. Sałatkę polewamy sosem winegret.
Zaczynamy smażyć frytki. W międzyczasie przygotowujemy mięso.
Przygotowanie mięsa:
Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie układamy steki. Mięso smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju.
Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok.30 minut
Sos holenderski:
- 10 ml zredukowanego octu winnego
- 2 żółtka jaj kurzych
- 100 g masła klarowanego
Dodatki:
- 10 pomidorów koktajlowych
- ½ zielonego ogórka
- 50 g mieszanki sałat
- 10 g rukoli
- 1 cebula szalotka
- sos winegret
- 150 g frytek
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5