Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przygotowanie warzyw:
Do niewielkiej ilość wody wrzucamy masło, solimy i dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu. Gdy masło z wodą zacznie wrzeć, wytworzy się emulsja, w której będziemy gotowali warzywa. Wrzucamy kalafior, groszek cukrowy, fasolkę szparagową i młodą marchewkę. Warzywa muszą się chwilę pogotować w emulsji.
Na drugim palniku umieszczamy patelnię. Rozpuszczamy masło, a następnie wkładamy świeże liście szpinaku. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z palnika.
Przygotowanie mięsa:
Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron po czym wkładamy je na rozgrzane masło klarowane. Smażymy ok. 1 minuty na każdej ze stron. Pod koniec smażenia dodajemy masło dla podniesienia walorów smakowych i aromatu. Steki są gotowe.
Na talerz wykładamy ugotowane w emulsji warzywa, przykrywamy je szpinakiem i na nich umieszczamy steki. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania ok.20 minut
Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5