Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachy (co najmniej dwie) wyłóż papierem do pieczenia. Owoce dokładnie odsącz z syropu i drobno pokrój. W rondelku stop masło, dodaj cukier puder i miód. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez ok. minutę, zdejmij z palnika, wrzuć płatki migdałowe i owoce, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Małe porcje masy nakładaj na blachę, zachowując duże odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia rozpłyną się. Piecz przez 10 min. Wyjmij z piekarnika i – póki są gorące – „zbierz” je ostrym nożem, formując odpowiedni kształt. Odstaw do całkowitego wystudzenia, by masa stwardniała.
Rozpuść czekoladę i maczaj w niej każdą florentynkę do połowy – będzie jeszcze pyszniej!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5