Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Makowiec z lukrem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj do rozczynu razem z mąką, zagnieć ciasto, wlej przestudzone stopione masło, ponownie wyrób 
i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj. Rozsmaruj połowę masy makowej, zwiń struclę w rulon, owiń ją papierem do pieczenia 
i ułóż w formie keksowej. Odstaw do wyrośnięcia 
na 30 min. Powtórz czynności 
z drugim makowcem. Piecz przez 50 min 
w temperaturze 190 st. C. Wystudzone makowce udekoruj lukrem, kandyzowaną skórką pomarańczową, makiem 
i posiekanymi orzechami.

    Podczas wałkowania podsypuj stolnicę mąką, ale z umiarem, by ciasto nie stało się twarde.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów