Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i podgrzanym mlekiem, dodaj łyżkę mąki, odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj do rozczynu razem z mąką, zagnieć ciasto, wlej przestudzone stopione masło, ponownie wyrób i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na dwie równe części i każdą rozwałkuj. Rozsmaruj połowę masy makowej, zwiń struclę w rulon, owiń ją papierem do pieczenia i ułóż w formie keksowej. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Powtórz czynności z drugim makowcem. Piecz przez 50 min w temperaturze 190 st. C. Wystudzone makowce udekoruj lukrem, kandyzowaną skórką pomarańczową, makiem i posiekanymi orzechami.
Podczas wałkowania podsypuj stolnicę mąką, ale z umiarem, by ciasto nie stało się twarde.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5