Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Gotową mieszankę do kruchego ciasta połącz z makiem, dodaj aromat, margarynę i całe jajko, zagnieć ciasto. Kulę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, wylep dno i boki blaszki. Piecz przez 15-20 min w temperaturze 190 st. C. Wyjmij, chwilę przestudź. Upieczony spód ciasta posyp tartą bułką (2 łyżki), na to wyłóż prażone jabłka i także posyp je tartą bułką. Białka ubij z pozostałym cukrem, pod koniec ubijania dodaj budyń i wyłóż na wierzch ciasta. Piecz przez 40 min w temperaturze 140-150 st. C. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim ciasto na 30 min.
Kawałki szarlotki ozdób przed podaniem świeżą lub suszoną żurawiną.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5