Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi przekrój na pół, dopraw solidnie solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż gęś od strony skóry, aż się zarumieni, ok. 3 min. Przełóż mięso na drugą stronę i również smaż 3 min. Po tym czasie zdejmij piersi z patelni, zawiń w folię aluminiową i piecz 2 godz.
- W rondelku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu spod gęsi, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 min, aż się zeszkli. Dodaj rozmaryn i liść laurowy w całości. Wlej whisky i podpal, kiedy się skończy palić dodaj konfiturę z wiśni. Smaż na małym ogniu przez 3 min, następnie dodaj śmietanę i czekoladę. Gotuj przez 10 min, po czym zmiksuj blenderem. (Zostaw kilka wiśni w całości do dekoracji)
- W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę. Po 2 min kiedy się zeszkli, dodaj selera. Zalej wodą tak, aby woda delikatnie przykryła warzywo, dopraw solą. Gotuj pod przykryciem, aż cała woda wyparuje, ok. 20-25 min. Po tym czasie wlej śmietanę. Całość ubij lub zmiksuj na puree, wymieszaj z koperkiem. Pierś podawaj na puree z ciepłym sosem.
Puree:
- 800 g selera, pokrojonego w kostkę 2x2 cm
- 50 g masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
Sos:
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 70 ml whisky
- 200 g konfitury wiśniowej
- 20 g gorzkiej czekolady, pokruszonej
- 2 gałązki rozmarynu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowałJakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5