Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Z mąki, gorącej wody i oleju zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekane szalotki, dodaj gałkę i kolendrę, pokrojony szpinak i duś kilka minut. Zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rybę zmiksuj z soląi pieprzem na gładki farsz. Dopraw solą, sokiem z cytryny, pieprzem, dodaj koperek i szczypiorek. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego okręgi. Na środek każdego nałóż porcję farszu i sklej brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj na ciepłym sosie szpinakowym.
ciasto na pierogi:
- 5 szklanek mąki pszennej
- ok. 2,5 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki oleju
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5