Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Listki rozmarynu i tymianku posiekaj razem z czosnkiem i szczyptą soli na pastę. Dodaj połowę oliwy, skórkę z pomarańczy oraz ziarna kminku. Kaczkę dopraw solą i pieprzem, następnie natrzyj ziołową marynatą. Kaczkę piecz godzinę na każdy kilogram wagi.
- W dużym rondelku rozgrzej pozostałą oliwę. Zeszklij cebulę przez 2-3 min. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj owoce suszone, pokrojone w cienkie plastry. Podsmaż na średnim ogniu przez 5 min, aż zmiękną. Po tym czasie dopraw cynamonem, miodem oraz octem. Następnie wlej sok pomarańczowy i poczekaj, aż zredukuje sięo połowę, ok. 30 min. Po tym czasie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody i wmieszaj ją w sos. Gotowy sos można przetrzeć przez sito lub zostawić kawałki owoców
- W garnku rozgrzej masło, wsyp cebulę i podsmaż, aż stanie się ciemnobrązowa, ok. 7 min. Dodaj posiekane w drobne paski grzyby oraz liść laurowy. Smaż dodatkowe 3-4 min. Następnie wsyp kaszę, wymieszaj całość i podpraż kaszę przez 5 min. Po tym czasie zalej całość 600 ml osolonego wrzątku i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn, ok. 20 min.
Porcja dla 4 osób
Sos:
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 150 g moreli suszonych
- pół łyżeczki cynamonu mielonego lub 1 laska cynamonu
- 100 g miodu
- 5 łyżek octu winnego lub balsamicznego
- 400 ml soku pomarańczowego
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kasza:
- 300 g kaszy gryczanej
- 15 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowałJakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5