Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Migdały zalej wrzątkiem, po kilku minutach zdejmij skórkę i posiekaj niezbyt dokładnie. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i masło. Wsyp cebulę i zeszklij przez 3 min. Po tym czasie dodaj połowę czosnku, a po minucie szpinak. Smaż ok. 2 min, następnie dodaj jabłko, migdały oraz natkę pietruszki. Po kolejnych 2 min całość dopraw cukrem i pieprzem. Farsz odstaw do przestygnięcia i wymieszaj z pokruszonym serem typu feta.
- Piekarnik rozgrzej do 210°C. Łopatkę natnij wzdłuż na pół, trzymając nóż równolegle do deski, ale nie do końca. Powstanie kieszeń, którą wypełnij farszem. Mięso natrzyj oliwą, pozostałym czosnkiem, majerankiem oraz szczodrze solą i pieprzem.
- Łopatkę można związać sznurkiem, wstawić do piekarnika na 20 min, po tym czasie zmniejsz na 160°C i piecz jeszcze 40 min. Lub po 20 min w 210°C, zawinąć w folię aluminiową i piec jeszcze 50 min.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5