Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tarta a la Papay

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokrojoną w kostkę margarynę i jajko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, podlewamy wodą i dusimy. Umyte liście szpinaku kroimy i dodajemy do cebuli, smażymy aż liście puszczą wodę. Ciastem z lodówki wykładamy formę o średnicy 24 cm, nakłuwamy, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. 2 jajka ubijamy z pieprzem, dodajemy śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, kruszymy na ciasto ser kanapkowo-sałatkowy, wykładamy szpinak i wylewamy jaja ubite ze śmietaną. Na wierzchu układamy oliwki i połówki pomidorków. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

     

    Farsz:

    • 300 g świeżego szpinaku
    • opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego
    • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
    • 1/3 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka oleju
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwki, pomidorki koktajlowe
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos