Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokrojoną w kostkę margarynę i jajko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, podlewamy wodą i dusimy. Umyte liście szpinaku kroimy i dodajemy do cebuli, smażymy aż liście puszczą wodę. Ciastem z lodówki wykładamy formę o średnicy 24 cm, nakłuwamy, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. 2 jajka ubijamy z pieprzem, dodajemy śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą, kruszymy na ciasto ser kanapkowo-sałatkowy, wykładamy szpinak i wylewamy jaja ubite ze śmietaną. Na wierzchu układamy oliwki i połówki pomidorków. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Farsz:
- 300 g świeżego szpinaku
- opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- oliwki, pomidorki koktajlowe
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5