Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Włóż kurczaka i dokładnie natrzyj, odstaw na 30 min.
- Paprykę i pomidory umyj, osusz. Wstaw do naczynia do zapiekania i piecz przez 30 min. Następnie wyjmij, zawiń szczelnie w folię i odstaw na 30 min. Po tym czasie obierz paprykę i pomidora ze skórki, pokrój z grubsza na mniejsze kawałki (nie musi być dokładnie).
- Zmniejsz temperaturę do 200°C. Kurczaka przełóż do brytfanny i piecz przez 50 min. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę z czosnkiem. Zeszklij na średnim ogniu przez 3-4 min. Dodaj paprykę z pomidorem, a następnie ryż, podsmaż razem przez 5 min. Zacznij podlewać porcjami bulionu, kiedy jedna się wchłonie, dolej następną i tak, aż ryż będzie miękki.
- Kurczaka podawaj na paelli z cząstką cytryny i posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
marynata:
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- sok z 1 limonki lub cytryny
- utarty kawałek imbiru, wielkości korka od wina
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 4 łyżki oliwy
- sól
Paella:
- 250 g ryżu arborio
- 750 ml wywaru drobiowego z kostki
- 3 papryki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
do dekoracji:
- cząstki limonki
- natka pietruszki, posiekana
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5