Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Mięso gulaszowe z boczkiem podsmaż na połowie oleju, do uzyskania rumianego koloru, przez 5-7 minut. Dopraw delikatnie solą i pieprzem, dodaj liść laurowy. Zdejmij mięso na talerz, wlej na patelnię pozostały olej. Wsyp wszystkie warzywa, smaż aż zmiękną, przez 5-7 minut, na końcu dopraw solą i pieprzem.
W garnku wymieszaj mięso i warzywa, wlej wywar. Przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodaj musztardę i duś jeszcze 30 minut. Na patelni na której smażyliśmy warzywa, rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj zawartość patelni do gulaszu, poczekaj, aż zgęstnieje, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie, selera pokrój w słupki, jak na frytki. Wymieszaj pokrojonego selera z olejem i przyprawami. Piecz najlepiej na papierze do pieczenia, przez 40-45 minut. Gulasz podawaj z frytkami.
Porcja dla 4 osób
Frytki:
- 750 g obranego selera
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5