Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek, kakao, sodę, cukier i cukier waniliowy, dodaj szczyptę soli. W drugiej wymieszaj rozkłócone jajka, olej i maślankę.
- Mokre składniki wymieszaj dokładnie z suchymi, dobrze wymieszaj widelcem lub ubij mikserem na wolnych obrotach.
- Urządzenie do wypieku muffinów rozgrzej (zielona kontrolka), przełóż masę do ok. ¾ wysokości, piecz przez ok. 6 minut, wyjmij delikatnie na kratkę i dokładnie wystudź przed dekorowaniem. Powtórz czynność z pozostałą masą.
- Śmietankę ubij. Osobno ubij serek z cukrem pudrem, wymieszaj ze śmietaną dodając kilka kropli barwnika. Krem do dekoracji schłodź w lodówce. Kiedy babeczki dobrze ostygną, udekoruj je kremem i posypką.
Składniki na ok. 30 szt
Krem:
- 200 g serka kremowego naturalny
- 150 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- barwnik spożywczy kilka kropli w ulubionym kolorze
- posypka np. czekoladowa
Rada: podziel masę z serka na kilka części i przygotuj różne kolory kremu.
Przepis polecany przez miesięcznik
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5