Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zmiksuj wszystkie składniki marynaty, na gładką masę. Najwygodniej w wysokim naczyniu. Mieszanką dokładnie natrzyj mięso, odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.Rozłóż schab na płasko w naczyniu do zapiekania. Piecz 30 minut. W misce wymieszaj ananasa , kolendrę, czerwoną cebulę, oliwę i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw do momentu, aż mięso się upiecze.
- Kiedy wieprzowina się upiecze, wyjmij ją z piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Bagietki pokrój, tak aby powstało 5 kanapek i opiecz je w piekarniku, przez 5-7 minut, aż się zrumienią. Kanapki podajemy z 2 plastrami schabu, salsą i rukolą, podlane sosem z pieczenia.
Porcja dla 5 osób
Składniki :
Marynata:
- 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki lub 1 papryczka chilli posiekana, bez pestek
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe, pokruszone
- 2 ziela angielskie
- 4 łyżki oleju
- sól
Salsa
- pół ananasa, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 1 pęczek kolendry świeżej, drobno posiekany
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 100 g rukoli
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 pomarańczy lub 100 ml soku pomarańczowego
- szczypta soli
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5