Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Przygotuj kurczaka:
- Ćwiartki kurczaka dopraw szczodrze solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, a czosnek w półplastry.
- Cebulę oraz czosnek dodaj do kurczaka, smaż, aż cebula zmięknie, około 5 minut. Następniedodaj pomidorki, wsyp przyprawy: liście laurowe, ziele, cukier, sól i pieprz. Podlej 200 mlwody i duś przez 40 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Przygotuj soczewicę:
W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż 5-6 minut, aż warzywa staną się złote. Po tym czasie wsyp curry, duś razem jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj soczewicę, całość wymieszaj. Wlej tyle wody, aby przykryła soczewicę około 3 cm.
Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości 25 minut. Kurczaka podawaj z soczewicą i sałatą z sosem vinegret.
Porcja dla 4 osób
Składniki na soczewicę :
- 300 g soczewicy czerwonej
- 2 łyżeczki curry
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, utarte
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5