Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, smaż przez 2 min, aż zmięknie. Po tym czasie wrzuć pomidory suszone pokrojone w paski, smaż dodatkowe 2 min. Następnie wrzuć szpinak, dodaj czosnek oraz sok z cytryny, smaż przez 2 min. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W misce wymieszaj oregano z zalewą z suszonymi pomidorów. Pierś pokrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak by powstało coś na kształt motylka. Na każdy kawałek nałoż porcję farszu ze szpinaku i suszonych pomidorów, przykryj 2-gim płatem kurczaka. Każdą pierś posmaruj olejem z oregano i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
- Na patelni rozpuść masło, czosnek i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser pleśniowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem.
Porcja dla 4 osób
Składniki na sos :
- 1 utarty ząbek czosnku
- 2 opak. sera pleśniowego
- 400 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5