Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z kaczki wytnij piersi i udka. Natrzyj je dokładnie solą, pieprzem, czosnkiem i otartym tymiankiem. Odstaw w chłodne miejsce. Fasolę gotuj przez 1 godzinę w osolonym wrzątku z boczkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Po tym czasie odcedź, następnie zdejmij skórę z boczku.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż piersi i udka na średnim ogniu, po 5 min z każdej strony, zaczynając od skóry. Kiedy kaczka będzie rumiana, wyłóż ją na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż boczek, pokrojony w 2 cm kostkę, przez około 5 min. Dodaj cebulę, seler, marchew, dopraw solą i pieprzem, smaż dodatkowe 5 min. Warzywa mieszamy z fasolą, boczkiem oraz przecierem pomidorowym.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Do zamykanego naczynia do zapiekania, przełóż połowę warzyw z boczkiem. Na nich ułóż piersi i udka z kaczki, przysyp resztą warzyw. Wlej wino i wywar, poukładaj surowe ziemniaki.
- Przykryj naczynie. Piecz 2,5 godziny. Kaczkę podawaj z warzywami z pieczenia.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5