Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Rybę zacznij przygotowywać na 2 dni przed podaniem. Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj nią łososia, obłóż gałązkami kopru. Rybę przykryj folią spożywczą, włóż do głębokiego naczynia, a na samym łososiu ułóż deskę do krojenia i obciąż np. pełnymi puszkami lub żeliwnym naczyniem i wstaw do lodówki na 1 dzień.
- Następnego dnia zdejmij obciążenie, owiń w świeżą folię i ponownie wstaw na dobę do lodówki. W trakcie marynowania kilkukrotnie usuwaj zebrany w naczyniu płyn. Przed podaniem usuń nadmiar marynaty i bardzo cienko pokrój łososia w delikatne plastry.
- Przygotuj sos musztardowy – połącz musztardę, miód i sok z cytryny. Ciągle mieszając, wolnym strumieniem dolewaj oliwę. Przypraw do smaku. Zamarynowanego łososia podawaj z sosem i pieczywem.
Porcja dla 4 osób.
Składniki na sos:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny – do smaku
- sól, pieprz – do smaku
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5