Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z blachą do pieczenia w środku. W misce wymieszaj obie mąki z solą i zrób w środku otwór. Zacznij powoli wlewać ciepłą wodę, wyrabiaj przez 5 min. Posyp deskę mąką i podziel ciasto na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw, aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i paprykę, smaż przez 2 min na średnim ogniu. Następnie dodaj mięso, smaż, aż się zetnie, około 7 min. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia. W misce wymieszaj pomidory bez płynu z czosnkiem, dopraw: cukrem, solą i pieprzem.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj w kształt prostokąta, jak najcieniej (5 mm), przełóż na papier do pieczenia. Na środek nałóż porcję sosu pomidorowego i porcję mięsa z warzywami. Zbierz brzegi do środka, tak aby pizza przypominała sakiewkę (otwarty pieróg). Można przygotować ją także w formie zwykłej okrągłej pizzy.Przełóż pizzę na blachę do pieczenia wraz z papierem. Piecz około 7-10 min, aż brzegi będą przypieczone i chrupiące. Przed podaniem posyp natką pietruszki, skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Porcja dla 4 osób
Składniki na farsz:
- 1 papryka
- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 puszka pomidorów krojonych, odcedzonych z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 2 cebule czerwone, pokrojone w piórka
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5