Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W dużej misce wymieszaj składniki marynaty: świeże zioła, oliwę, sok z cytryny, miód. Dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę pokrój w poprzek w 3-centymetrowe plastry. Rozpłaszcz delikatnie dłonią lub tłuczkiem, przez folię spożywczą. Przełóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz je w przyprawach. Odstaw na minimum 1 godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
- Rozpal grilla lub przygotuj patelnię grillową. Następnie przekrój młodą kapustę, wzdłuż na ćwiartki. Cienko posiekaj, aż do głąba. Kapustę pekińską, przekrój na pół i posiekaj. Wymieszaj w dużej misce sałatkowej wszystkie warzywa, oprócz bakłażana.Ułóż plastry polędwiczki i bakłażana, posmarowanego delikatnie oliwą na rozgrzanym grillu.
- Mięso grilluj, po 5-6 minut z każdej strony. Bakłażana grilluj tylko 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodaj go do reszty warzyw. Dopraw sałatkę: oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, miodem oraz solą i pieprzem. Grillowane polędwiczki podawaj z sałatką oraz kawałkami opieczonej na grillu tortilli.
Porcja dla 4 osób
Składniki na sałatkę:
- 1 mała młoda kapusta
- 1 mała kapusta pekińska
- 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w cząstki
- 1 mały bakłażan, pokrojony w plastry
- 2 małe cebule czerwone, pokrojone w krążki
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku, utarte
- sól, pieprz
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5