Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Zacznij od soczewicy. W dużym rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 min, co chwilę mieszając. Po tym czasie wsyp ryż i soczewicę, podsmaż jeszcze 5 min. Następnie wlej pomidory, wymieszaj i wlej 1/3 wywaru. Kiedy cały płyn się wchłonie, wlej kolejną porcję wywaru i tak do końca, aż soczewica i ryż będą miękkie. Potrawa to ok. 35-40 min, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i odstaw do czasu podania roladek.
- Rozpal grilla lub patelnię grillową. Bakłażana skrop olejem i sokiem z cytryny, dopraw solą. Natrzyj czosnkiem, świeżą bazylią i od razu układaj plastry na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po 2-3 min z każdej strony. Zdejmij z grilla lub patelni, aby ostygł.
- W tym czasie rozklep cienko karkówkę, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Na każdym plastrze połóż kawałek szynki dojrzewającej i bakłażana. Zbierz brzegi karkówki do środka i zwiń roladę. Dla pewności można ją spiąć wykałaczką i lekko posmarować olejem. Roladki grillujemy po 6-7 min z każdej strony, na dość mocno rozgrzanym węglu. Podajemy na ryżu z soczewicą i lekką sałatką lub surówką z młodej kapusty.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5