Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Po rozmrożeniu gęsi, odetnij udka i piersi od korpusu. Najpierw przetnij skórę z mięśniami dookoła udka. Następnie nagnij udka i kość powinna się przełamać. Odetnij piersi od mostka i sunąc po korpusie, odcinaj mięso od kości. Na piersi pozostaw skórę (pamiętaj o odcięciu obojczyka). Korpus i skrzydełka wykorzystaj do wywaru. Natrzyj udka i piersi solą oraz pieprzem. Odstaw na 12 godzin do lodówki.
- Po tym czasie wytrzyj mięso ręcznikiem papierowym. Ułóż części gęsi w garnku z grubym dnem, skórą do dołu. Dodaj tymianek, czosnek i zalej olejem tak aby zakrył mięso. Zacznij podgrzewać na małym ogniu i kontynuuj, aż mięso będzie miękkie, około 3 godziny. Piersi powinny dojść szybciej, po około 2 godzinach i 30 minutach. Wyjmij mięso do ostudzenia. Rozpal grilla.
- Warzywa grilluj na tacce grillowej lub patelni przez ok. 10 min, aż będą chrupiące i przypieczone. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Gęś można podgrzać na patelni w piekarniku lub na grillu. Jeżeli wybierzesz piekarnik, posmaruj mięso delikatnie olejem i podgrzewaj na ruszcie 8-10 min, co jakiś czas obracając. Dla pewności można użyć tacki grillowej.
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5