Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Confitowana pierś i udko z gęsi z grillowanymi warzywami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Po rozmrożeniu gęsi, odetnij udka i piersi od korpusu. Najpierw przetnij skórę z mięśniami dookoła udka. Następnie nagnij udka i kość powinna się przełamać. Odetnij piersi od mostka i sunąc po korpusie, odcinaj mięso od kości. Na piersi pozostaw skórę (pamiętaj o odcięciu obojczyka). Korpus i skrzydełka wykorzystaj do wywaru. Natrzyj udka i piersi solą oraz pieprzem. Odstaw na 12 godzin do lodówki. 
    2. Po tym czasie wytrzyj mięso ręcznikiem papierowym. Ułóż części gęsi w garnku z grubym dnem, skórą do dołu. Dodaj tymianek, czosnek i zalej olejem tak aby zakrył mięso. Zacznij podgrzewać na małym ogniu i kontynuuj, aż mięso będzie miękkie, około 3 godziny. Piersi powinny dojść szybciej, po około 2 godzinach i 30 minutach. Wyjmij mięso do ostudzenia. Rozpal grilla.
    3. Warzywa grilluj na tacce grillowej lub patelni przez ok. 10 min, aż będą chrupiące i przypieczone. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Gęś można podgrzać na patelni w piekarniku lub na grillu. Jeżeli wybierzesz piekarnik, posmaruj mięso delikatnie olejem i podgrzewaj na ruszcie 8-10 min, co jakiś czas obracając. Dla pewności można użyć tacki grillowej.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów