Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak w sosie cytrynowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Rozmroź kurczaka i podziel go na części. Kawałki kurczaka natrzyj solą. Oliwę wymieszaj z ziołami, miodem, czosnkiem oraz startą skórką i sokiem z 1 cytryny. Powstałą marynatą polej kurczaka. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin lub na noc.
    2. Kawałki kurczaka dokładnie odsącz z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40 min, w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. Skrobię dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody, a następnie połącz z marynatą. Dodaj rozdrobnioną kostkę bulionową i gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż sos zgęstnieje.
    3. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka i wstaw go do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe danie podaj z tymiankiem oraz drugą cytryną pokrojoną w cząstki.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów