Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka przypraw solą, pieprzem i mieszanką ziół włoskich. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zrumień na niej boczek. Dodaj kurczaka i obsmażaj go przez ok. 8 minut z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i natkę pietruszki, wlej wino i pomidory z puszki, dopraw solą oraz pieprzem.
- Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut. Pokrojonego bakłażana posól i pozostaw na sicie na 30 min do obcieknięcia. Następnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej resztę oliwy i obsmaż plasterki bakłażana na złoty kolor. Dodaj je do kurczaka i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Gotowe danie podawaj z włoskim pieczywem, posypane natką pietruszki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5