Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Plastry bakłażana posól i pozostaw na sicie do odsączenia. Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj mięso i, często mieszając, smaż je na wolnym ogniu, aż straci czerwony kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano, podlej winem, dodaj passatę. Gotuj bez przykrycia przez ok. 25 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij z ognia, dodaj miętę i pietruszkę, dokładnie wszystko wymieszaj. W międzyczasie w innym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą, aż powstanie gładka masa. Wlej zimne mleko, energicznie mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i, często mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Zdejmij sos z ognia, dodaj ubite jajka. Dokładnie wymieszaj, dodaj parmezan i wymieszaj ponownie. Plastry bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w mące i zrumień na pozostałej oliwie.
- Naczynie żaroodporne natłuść oliwą. Ułóż w nim na przemian warstwy bakłażana, duszonego mięsa i sosu. Ostatnią warstwę powinny stanowić polane sosem plasterki bakłażana. Moussakę posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5