Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Małże rozmroź, wyjmij mięso z muszli - kilka pustych muszli odłóż do przybrania. Bulion zagotuj. Czosnek zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj mięso małży i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i przełóż do innego naczynia.
- W tym samym rondlu rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj go przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dolej białe wino, zmniejsz ogień i gotuj mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Ciągle mieszając, dodaj pomidory z puszki, a potem partiami bulion – każdą kolejną porcję wlej, kiedy ryż wchłonie poprzednią.
- Gdy ryż będzie niemal całkowicie miękki, dodaj małże (kilka odłóż do dekoracji) i gotuj całość jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij danie z ognia. Jeśli ryż jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny, a następnie posyp risotto parmezanem. Udekoruj odłożonymi wcześniej małżami w muszlach i pietruszką. Podawaj od razu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5