Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Krewetki i marlina rozmroź, odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Rybę pokrój w kostkę. Oba składniki przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj czosnek, oregano i miętę z oliwą z oliwek.
- Na patyczki nadziej naprzemiennie kawałki marlina, krewetki i pomidorki koktajlowe. Szaszłyki ułóż na blasze i polej oliwą z ziołami. W międzyczasie obierz ogórki, wydrąż pestki, a miąższ zetrzyj na tarce, po czym wyłóż go na ściereczkę i dokładnie odciśnij wodę. Dopraw szczyptą soli i odsącz na sitku o drobnych oczkach.
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem, dodaj cukier, koperek i oliwę oraz ponownie odsączone ogórki. Dopraw pieprzem. Szaszłyki piecz przez 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C z włączoną opcją grilla. Od czasu do czasu przewracaj je na drugą stronę i polewaj sosem. Podawaj z tzatzikami i cząstkami cytryny.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5